• Home
  • >
  • Wat doet een BMS eigenlijk?

Is een BMS nodig? Waarvoor?

De taken van een BMS


Waartoe dient een BMS?

Lithium batterijen zijn inherent instabiel. Wanneer ze buiten hun werkgebied komen, worden ze brandgevaarlijk. Een van de taken van het BMS is ervoor te zorgen dat cellen niet overladen worden, of te ver leeggebruikt. Daarnaast mag de celtemperatuur niet te hoog oplopen en is een kortsluitbeveiliging gewenst.
Wat doet een BMS eigenlijk? | Axtrel Battery Management

Bescherming tegen Calamiteiten

Bij het gebruik van een accu ontstaan er verschillende situaties die ervoor kunnen zorgen dat cellen buiten hun werkgebied komen. Bij ontladen moet het BMS de stroom afkoppelen wanneer één van de cellen onder de minimum spanning komt (ca. 3V). En tijdens laden moet de stroom afgeschakeld wanneer één van de cellen boven de maximum spanning komt (ca. 4.2V).

Alles in balans

Maar na laden en ontladen raken cellen onderling iets uit balans. De ene heeft net wat meer capaciteit verloren dan een andere cel. Zo’n onbalans moet door het BMS hersteld worden omdat de meest volle cel bepaalt wanneer het laden stopt, maar de meest lege cel bepaalt wanneer de accu leeg is.
Een sterke onbalans zorgt dan voor een afname van de bruikbare capaciteit van de accu.

Kennis is macht

In uw toepassing (e-bike, e-scooter of een stuk e-gereedschap) is het vaak wenselijk (of nodig) om over informatie van de accu te beschikken. Hoe vol is hij, hoe ver of lang kan ik nog door, wanneer moet de accu vervangen?

Om dat te kunnen weten dient het BMS voorzien te zijn van een communicatieaansluiting. De meest gebruikte methode is tegenwoordig CANbus.

Onthouden wat de gebruiker ermee doet

Ter ondersteuning van de support afdeling én voor het goed verwerken van kwaliteitsinformatie, is het wenselijk in een log, bij te houden onder welke omstandigheden de accu gebruikt is en wat een gebruiker wel of niet ermee gedaan heeft.
Bij onze BMSsen noemen we dit het ‘Event log’.

Zo’n log is ook nuttig om te zien of een probleem onder garantie valt of toch niet.

Zie ook ons voorbeeld van een goed BMS voor lithium accu’s.


Wilt u weten hoe ú een goed pack kunt maken?
Met een kort telefoongesprek weet u al veel meer.

Waarom is een BMS nodig

  • Bescherming tegen Calamiteiten
  • Balanceren van de cellen
  • Data communicatie
  • Gebruiksdata opslag
⇛   BMS, Battery management system, Lithium accu

Hoe kunnen we u helpen?

In een gesprek kunt u al flink verder komen. Wij gaan specifiek in op de vragen en problemen die u graag opgelost ziet.

We bespreken uw toekomst- en productstrategie. Om u direct verder te helpen, geven we direct een aantal oplossingsrichtingen aan.