• Home
  • >
  • Wat maakt een BMS 'smart'?

Wat maakt een BMS slim / smart en het blang van een smart BMS

Waarom voor een Smart BMS kiezen

Wat maakt een smart BMS?

De term ‘smart’ wordt tegenwoordig al snel ergens op geplakt. Technici gebruiken die term vooral om aan te geven dat interne gegevens kunnen worden uitgelezen, en dat er dus een communicatie mogelijkheid aanwezig is.
Via die communicatie kunnen gegevens en de status van de batterij worden uitlezen en gebruikt bij eigen beslissingen voor het apparaat, waarop de batterij is aangesloten.

Vooral de resterende energie, als State-of-Charge (SoC) is van belang om te weten hoelang nog het apparaat nog autonoom kan werken.

Wat is écht slim voor een smart BMS?

Het kunnen weergeven van de State-of-Charge is erg belangrijk, maar alleen wanneer deze waarde goed overeenkomt met de werkelijke State-of-Charge (zie Hoe goed bepaalt uw BMS de huidige capaciteit?). De meeste BMS systemen gebruiken Coulomb-counting (het op en af tellen van de accu stroom), wat niet goed werkt wanneer de toepassing grote stromen en lange pauzes heeft.
Het werkt zeker niet goed voor toepassingen die altijd aan staan en niet tot 100% geladen worden.

Meer functies?

Een BMS dat écht smart is, bevat meer dan alleen de statusaanduiding (SoC). Het houdt ook gebruiks statistieken bij, waaronder de totaal hoeveelheid energie in- en uit, berekent de State-of-Health (en slijtage) en kan ook de lader aansturen, zodat de levensduur van de accu niet door foutief laden wordt verminderd.

Testen van een Accu

Iets dat bij veel accus niet ondersteund wordt is het uitvoeren van een test nadat de behuizing is gesloten. Dat is echter erg vreemd omdat het kant-en-klaar product dan kennelijk zonder test aan de klant uitgeleverd wordt.
Tijdens inbouw kunnen toch ook dingen misgaan, zoals het breken van een draad of soldering?

Een eind-test op het gesloten accupakket is daarom erg belangrijk, en de communicatie van het smart BMS maakt dit ook mogelijk.

Is ‘smart’ nodig?

Op dit moment zegt de regelgeving niets over ‘smart’, maar wel iets over veiligheid. De UN38.3 en IEC62133 gaan vooral over veiligheid bij transport.
De UL2849 gaat over veiligheid op het nivo van de machine veiligheid. Het zal lastig zijn een gesloten accu die niet getest kan worden, goedgekeurd te krijgen. Een smart BMS kan helpen wél de certificering van de UL2849 rond te krijgen.


Wilt u weten hoe ú een goed pack kunt maken?
Met een kort telefoongesprek weet u al veel meer.


Hoe kunnen we u helpen?

In een gesprek kunt u al flink verder komen. Wij gaan specifiek in op de vragen en problemen die u graag opgelost ziet.

We bespreken uw toekomst- en productstrategie. Om u direct verder te helpen, geven we direct een aantal oplossingsrichtingen aan.