• Home
  • >
  • Hoe bescherm ik een LFP (LiFePo4) batterij het beste?

Hoe realiseer ik een lange levensduur van een LFP batterij?

LiFePo4 batterijen en hun levensduur

Hoe zorgt u voor een lange batterij levensduur?

Voor toepassingen bij energie opslag is de levensduur van de accu dé bepalende faktor voor de ‘cost-of-ownership’.
Immers, de accu vormt het grooste aandeel van de kosten.
De levensduur wordt vervolgens in belangrijke mate bepaald door het gebruikte BMS (Battery Management system).

Hieronder leert u hoe dat zit.

Levensduur

De levensduur van LiFePO4-batterijen wordt door verschillende factoren bekort. Overladen en diep-ontladen zijn twee veelvoorkomende oorzaken van vroegtijdige slijtage en verminderde capaciteit van de batterij. Blootstelling aan hoge temperaturen, trillingen en mechanische stress kunnen ook leiden tot beschadiging van de batterijcellen en een kortere levensduur van de batterij. Daarnaast kan het gebruik van een verkeerd batterijbeheersysteem (BMS) of het ontbreken van een BMS leiden tot beschadiging aan de cellen.

Om de levensduur van een LiFePO4-batterij te verlengen, is het belangrijk om deze factoren te vermijden en een goed, geschikt BMS te gebruiken om de batterij te beschermen en te ondersteunen. Daarmee gaat de levensduur al snel van 3-5 jaar naar 10 tot 20 jaar, hetgeen maar liefst een faktor 3-4 scheelt in ‘cost-of-ownership’.

Battery Management system (BMS)

Overladen van een LiFePO4-batterij treedt op wanneer de batterij wordt opgeladen boven zijn aanbevolen spanningslimiet. Dit kan leiden tot opbouw van warmte en gas binnenin de batterij, wat de batterijcellen kan beschadigen en hun capaciteit kan verminderen.
LiFePO4-batterijen staan ​​bekend om hun hoge energiedichtheid, lange levensduur en uitstekende veiligheidskenmerken, maar over-laden en té snel laden, leidt wel tot permanente schade. Om dit te voorkomen moet een BMS het oplaadproces controleren en reguleren om ervoor te zorgen dat de batterij wordt opgeladen binnen zijn aanbevolen limieten.
Het BMS kan de batterij ook beschermen tegen andere problemen die zich kunnen voordoen tijdens het opladen en ontladen, zoals diep-ontlading, kortsluiting en oververhitting.
Het batterijbeheersysteem (BMS) is daarom een cruciaal onderdeel bij het beschermen en ondersteunen van de prestaties van een lithiumijzerfosfaat (LiFePO4) batterij.

De juiste ‘fit’

Om de bescherming en ondersteuning van een LiFePO4-batterij te garanderen, is het belangrijk om een BMS te gebruiken dat compatibel is met de specificaties van de gebruikte cellen. Het BMS moet de spanning, temperatuur en stroomsterkte tijdens laden en ontladen bewaken om ervoor te zorgen dat de batterij binnen veilige limieten blijft.
Wanneer éen of meerdere de limieten overschreden worden moet het BMS ingrijpen.

Inzicht

Een Smart BMS kan ook waardevolle informatie verschaffen over de prestaties en de conditie van de batterij. Het kan de cyclusduur, capaciteit en interne weerstand van de batterij volgen, waardoor inzicht wordt verkregen in de algehele gezondheid en levensduur van de batterij. Deze informatie kan worden gebruikt om de prestaties van de batterij te optimaliseren en de levensduur ervan te verlengen.

Koppeling met Inverters/Laders

De informatie die het Smart BMS meet en berekend is van belang om bijvoordeel de lader of de aangesloten (hybride) solar-inverter aan te sturen. Zo kan tijdens een periode van energie overschot de batterij optimaal geladen worden, om die energie later weer te gebruiken.
Vooral in combinatie met solar-inverters wordt de CANbus communicatie gebruikt om de batterij optimaal als opslag te gebruiken, op een manier die tot de minste slijtage van de batterij leidt.

Tot slot

Ter conclusie is een BMS een essentieel onderdeel bij het beschermen en ondersteunen van de prestaties van een LiFePO4-batterij. Het kan overladen en andere problemen tijdens het opladen en ontladen voorkomen, waardevolle informatie verschaffen over de prestaties en de conditie van de batterij en daarmee de aangesloten lader of inverter bedienen.
Om de best mogelijke bescherming en ondersteuning voor uw LiFePO4-batterij te garanderen, is het belangrijk om een BMS te gebruiken dat compatibel is met de specificaties van de batterij en ingebouwde beschermings- en besturingsfuncties heeft.

Zie ook: Smart BMS voor Lithium accus


Wilt u weten hoe ú de beste accu voor uw toepassing realiseert?
Met een telefonisch gesprek met onze technoloog weet u het snel.


Hoe kunnen we u helpen?

In een gesprek kunt u al flink verder komen. Wij gaan specifiek in op de vragen en problemen die u graag opgelost ziet.

We bespreken uw toekomst- en productstrategie. Om u direct verder te helpen, geven we direct een aantal oplossingsrichtingen aan.